Prețul benzinei crește în Europa la cel mai înalt nivel din ultimii ani, în ciuda scăderii cererii. Care sunt cauzele și până când va dura trendul

Prețul benzinei crește în Europa la cel mai înalt nivel din ultimii ani, în ciuda scăderii cererii. Care sunt cauzele și până când va dura trendul
Prețurile benzinei au fost afectate de reducerea producției și creșterea exporturilor / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/04/2021, 15:49

Europenii au condus mai puțin, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, dar prețul pe care îl plătesc pentru benzină a crescut, pe măsură ce rafinăriile de pe continent și-au redus producția și au mărit exporturile, relatează Bloomberg.

Diferența dintre prețul la care se tranzacționează benzina comparativ cu țițeiul brut a atins, la începutul lunii aprilie, cel mai ridicat nivel de după 2017. Astfel, prețurile de vânzare cu amănuntul au ajuns la un record al ultimilor ani în mai multe țări mari consumatoare de pe continent, printre care Germania, Franța și Italia, arată o analiză Bloomberg, citată de Agerpres.

Pierderea cererii de benzină a fost contrabalansată

Evoluția prețurilor vine în contextul în care cel puțin un sfert dintre unitățile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au intrat recent în lucrări de mentenanță sau au suferit întrerurperi neplanificate. Astfel, producția de benzină a fost redusă și mai mult, într-o perioadă în care rafinăriile procesau mai puțin țiței din cauza pandemiei. În plus, dacă sunt luate în calcul și exporturile solide, în special spre Statele Unite ale Americii, creșterea prețurilor sugerează că piața a contrabalansat cu mult pierderea cererii, arată sursa citată.

Potrivit analiștilor citați, există exporturi mari de benzină din Europa spre alte regiuni importante, iar revenirea cererii în SUA influenţează piaţa europeană. Exporturile europene de benzină spre SUA au crescut cu peste 60% în luna martie şi au rămas la un nivel susţinut în luna aprilie, potrivit datelor furnizate de firma de analiză Kpler, citate de Bloomberg. Mai mult, au fost consistente și livrările spre Vestul Africii, ajungând la o medie de aproape 500.000 de barili pe zi în primul trimestru.

Pe lângă avansul exporturilor, producţia de benzină în Europa este diminuată ca urmare a scoaterii din funcţiune a mai multor unităţi de cracare catalitică, arată sursa citată. Un exemplu este rafinăria Miro din Germania, care furnizează în mod normal între un sfert şi o treime din benzina consumată în țară, a trecut printr-un proces major de revizie în primăvara acestui an. Și rafinăria Pembroke din Marea Britanie este una dintre facilităţile care și-au redus producţia în ultimele săptămâni.

Astfel, întreruperile de producţie şi exporturile ridicate au susţinut piaţa europeană a benzinei în ciuda faptului că gradul de utilizare a şoselelor de pe continent a ajuns, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei de COVID-19.

Prețurile, infuențate de revenirea traficului aerian

Potrivit sursei citate, toţi aceşti factori influenţează preţul benzinei, dar nu sunt de ajuns pentru a modifica marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi în transport. Astfel, în condiţiile în care traficul aerian în Europa este în continuare cu 60% sub nivelul la care era înaintea pandemiei, rafinăriile se reorientează dinspre producţia de combustibil pentru avioane spre producţia de motorină, ceea ce conduce la majorarea ofertei şi la scăderea preţurilor, arată analiza Bloomberg, citată de Agerpes.

„Pentru benzină, datele fundamentale nu arată bine. Acest lucru nu se va schimba până când cererea de combustibili pentru avioane nu se va îmbunătăţi”, a explicat Mark Williams, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd., citat de Bloomberg.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×